Discover our availabilities here

- - -

Van soep tot zoet: twee heerlijke recepten voor Marokkaanse Harira en brownies van paaseitjes

We hebben zonder twijfel allemaal genoten van het paasweekend met familie, vrienden en vooral met veel chocolade. Maar wat doen we nu met al die overschot aan paaseitjes? Dat ook de Ramadan op zijn einde loopt is coach Jasper niet ontgaan, en zo kreeg hij het geniale idee om the best of both worlds te combineren. Hij organiseerde een iftar voor de Upliving community in Brussel. Op de menu staat een traditionele Marokkaanse soep ‘Harira’ als hoofdgerecht, en als dessert bereid hij een brownie met paaseitjes als hoofdingrediënt.

Beginnen doen we met het maken van de Soep. Wat hebben we hiervoor nodig?

  • 15 ml olijfolie
  • 125 gr gehakt
  • 125 gr vlees
  • 1000 ml water
  • 100 gr witte ui
  • 125 gr wortel
  • 150 gr tomaten
  • 75 gr selderij
  • 60 gr verse koriander
  • 400 gr gepelde tomaten
  • 70 gr tomatenpuree
  • 500 ml water
  • 80 gr bloem
  • 1500 ml water
  • 10 gr zout
  • 14 gr ras el hanout
  • 3 gr komijn
  • 1 saffraan
  • 1 gr zwarte peper
  • 62 gr groentesoep
  • 1 blokje runderbouillon
  • 90 gr kikkererwten
  • 40 gr linzen
  • 40 gr parelcouscous

Let's get cooking!


Stap #1: Verhit de olijfolie in een pan en voeg het gehakt, vlees en zout toe. Kook 5 tot 7 minuten.

Stap #2: Giet 500 ml water in een blender en voeg de wortels en uien toe. Blend dit niet al te fijn. Voeg het toe in de pan.

Stap #3: Giet 500 ml water in een blender en voeg de tomaat, tomatensaus, koriander en selderij toe. Blend niet al te fijn samen. Voeg het weer toe in de pan.

Stap #4: Voeg tomatenpuree, ras el hanout, komijn en zwarte peper toe.

Stap #5: Giet warm water in de blender (500 ml) en voeg de bloem toe. Blend samen tot een geheel en voeg het weer toe in de pan.

Stap #6: Voeg 1,5 liter water toe en kook het op hoog vuur. Als het water borrelt zet je het vuur laag en voeg je de kikkererwten en linzen toe, zet het vuur weer hoog.

Stap #7: Wanneer het begint te borrelen, voeg je de groentesoep en runderbouillon toe. Roer de soep door middel van een garde samen. Zet het op hoog vuur voor zo’n 10 minuten. Daarna zet je het vuur laag. Leg het deksel er nu schuin op. Kook het voor zo’n 60 à 70 minuten. Vergeet niet om de 15 minuten te roeren.

Stap #8: Voeg de parelcouscous beetje bij beetje toe. Kook nu weer zo’n 15 minuten en zet het vuur dan uit.

Stap #9: Serveer de soep warm en werk eventueel af met een takje koriander. Smakelijk!

Nog een klein hongertje? Dit is wat wij nodig hebben voor de brownies:

  • 200 gr pure chocolade
  • 250 gr boter
  • 4 eieren
  • 300 gr suiker
  • 60 gr patisseriebloem
  • 80 gr cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 20 gr bresiliennenootjes
Dit is hoe je ze bereid:
 
Stap #1: Het begint met een klassieke bain-marie. Zet een pot met (warm) water op een matig vuur. Breng het water tot tegen het kookpunt en dompel vervolgens een tweede pot of pan in het warme water.

Stap #2: Breek de chocolade in stukjes en snij de koude boter in blokjes. Laat de boter en de chocolade zacht smelten in het bain-marie.

Stap #3: Neem de mengschaal van de keukenmachine en breek daarin de eieren. Zet de keukenmachine op een matige snelheid en klop de eieren tot een luchtige en schuimige massa.

Stap #4: Weeg de juiste hoeveelheid suiker af. Voeg de suiker toe zodra de eitjes luchtig geklopt zijn. Laat alles nog even mengen tot je een bleek schuimig mengsel krijgt.

Stap #5: Neem intussen een mengschaal en plaats er een zeef over. Zeef de afgewogen hoeveelheid bloem, samen met het cacaopoeder en het bakpoeder.

Stap #6: Roer tussendoor even in de smeltende chocolade met boter.

Stap #7: Schenk het mengsel van gesmolten chocolade met boter bij de opgeklopte eieren. Voeg ook de bloem met cacaopoeder en bakpoeder toe. Laat alles kort mengen in de keukenmachine.

Stap #8: Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap #9: Neem een gewone ovenschaal en boter de bodem en de randen van de schaal even in. Bedek de bodem en de randen met een vel bakpapier. De boter zal ervoor zorgen dat het papier aan de schaal kleeft.

Stap #10: Schenk het chocoladebeslag in de ovenschaal. Strijk het vlak en strooi er een laagje krokante brésiliennenootjes over.

Stap #11: Bak het beslag zo'n 20 minuten in een oven van 180°C. Na het bakken zal het gebak nog een beetje wak zijn. Laat het gebak goed afkoelen, zodat het opstijft. Het is de bedoeling dat de binnenkant van de brownies nog zacht en vochtig is.

Stap #12: Snij de korstjes van het afgekoelde gebak en verdeel het vervolgens voorzichtig in vierkantjes van zo'n 5 x 5 cm. Gebruik hiervoor bv. een broodmes.

Stap #13: Serveer de brownies bij de koffie of met een lekker glas chocolademelk.

 

Bronnen:

Harira: https://kookmutsjes.com/recept/harira-marokkaanse-soep/

Brownies: https://dagelijksekost.een.be/gerechten/brownies

 
 
 
 
 
Klaar om je eigen weg te gaan als young professional?

Ontdek de Upliving projecten

 
 
Back to Blog

Related Articles

Meal preppen voor beginners: kook vandaag, chill de rest van de week

Meal preppen, je hebt vast al eens van de term gehoord. Je ziet het overal op sociale media,...

Huurappartement? Denk aan je huurdersverzekering!

Een potje op het vuur laten staan of een lekkende wasmachine, je moet er maar eens mee te maken...

Droom je van je eerste job? Zo bepaal en onderhandel je een realistisch startersloon