Poppin’ bottles, afstudeerfeestjes en de zoektocht naar een job en eigen stekkie, het hoort bij het leven van een nestverlater. Maar hoe zit dat nu eigenlijk als pas afgestudeerde burger? En waar moet je zoal aan denken? Met deze nestverlater-checklist ben je zo in orde met de belangrijkste zaken!
#1 Sluit je aan bij een ziekenfonds
Als student zijn je medische kosten gedekt via de ziekteverzekering van je ouders. Maar eens je 25 bent en afstudeert of van zodra je gaat werken, moet je je apart aansluiten bij een ziekenfonds. Informeer tijdens je aansluiting ook meteen naar een hospitalisatieverzekering. Hoe jonger je je aansluit, hoe minder je betaalt.
#2 Schrijf je in bij VDAB of Actiris
Teken je na je studies niet meteen een arbeidscontract? Je hebt helaas nog geen recht op een werkloosheidsuitkering. Daarvoor moet je eerst je beroepsinschakelingstijd doorlopen. Die periode duurt 1 jaar en begint te tellen vanaf de dag dat jij je inschrijft bij VDAB (in Vlaanderen) of bij Actiris (in Brussel). Doen!
#3 Vul op tijd je personenbelastingen in
Krijgen je ouders het al warm en koud bij het woord ‘personenbelasting’? No worries, de kans is groot dat jij een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangt. Log in op Tax-on-web, check alle gegevens en verbeter ze indien nodig. Zijn alle gegevens correct? Dan doe je niets en komt je aanslagbiljet automatisch jouw richting uit. De deadline voor een online aangifte is half juli. Het voelt een beetje zoals een examen, maar alle antwoorden zijn al ingevuld. Piece of cake!
#4 Neem een familiale verzekering
Je ouders hebben vast een familiale verzekering, maar als nestverlater val je niet meer onder de polis van je ouders. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel geruststellend, want ze dekt de schade aan derden die jij als persoon hebt veroorzaakt: je rijdt een chihuahua aan met de fiets, breekt een dure vaas bij je oma, je kat eet de parkiet van de buren op… Met een goede verzekering hoef je je spaarpot niet leeg te maken. Lees meer over verzekeringen op onze blog!
#5 Droom alvast van je (jeugd)vakantie
Bali, Noorwegen, Mexico… Zelfs in je eerste werkjaar kan je die droomreis van je bucketlist schrappen. Want als je jonger bent dan 25 en minstens één maand werkte in je afstudeerjaar, heb je recht op jeugdvakantiedagen. Die vullen je beperkt aantal betaalde vakantiedagen aan, tot wel vier weken! RVA vertelt je alle details over jeugdvakantie.
#6 Vertel je ouders over het kindergeld (dat euh… stopt)
Hoe zit dat nu eigenlijk met dat kindergeld? Wel, eigenlijk merk je er zelf weinig van, maar je ouders wel. Want zodra jij afstudeert of 25 jaar wordt, krijgen ze geen kindergeld meer. Het enige wat jij kunt doen, is hen verwittigen.
Klaar om je eigen weg te gaan als
young professional?